شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) در گفتگو با صبح امید
شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) تنها طراح و سازنده فریز درایر در خاورمیانه و طراح ماشین آلات فراوری پیشرفته توسعه و گسترش اَبَر صنایع کشور در گروی تأمین زیر ساخت های مورد نیاز از جمله شش هکتار زمین صنعتی و تجهیزات و ماشین آلات
ویژگی های بارز شرکت های دانش بنیان، نــوآوری، خلاقیت، کارآفرینی، پویایی، انعطاف پذیری، شبکه سازی و خوشه سازی، اتکا بر تحقیقات و پژوهش و همکاری در کاربرد فناوری اطلاعات است که شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) از جمله این شرکت های دانش بنیان در استان مرکزی (اراک) می باشد که به همت آقایان مهندس سید جواد عطیفه مدیرعامل، دکتر مجتبی ذوالفقاری رئیس هیئت مدیره و مهندس غلامرضا حسینی نائب رئیس هیئت مدیره و مدیر طراحی و فناوری پایه گذاری شده است. خبرنگار هفته نامه سراسری صبح امید با مدیرعامل این واحد صنعتی گفتگویی ترتیب داده است که ماحصل آن را در ادامه می-خوانید: مهندس سید جواد عطیفه مدیرعامل شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) در گفتگو با خبرنگار صبح امید با اشاره به تاریخچه تأسیس این مجموعه، گفت: شرکت تکوین آزمایش پارسه در سال 1388 با هدف طراحی و ساخت فریز درایر و شکستن سد تحریم های ظالمانه بیگانگان تأسیس شد و در سال 1392 تصمیم بر بومی سازی این دستگاه گردید. از این رو شهریور ماه سال 1393 پس از ارزیابی های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با موضوع طراحی و ساخت دستگاه های فریز درایر صنعتی در جمع خانواده بزرگ شرکت های دانش بنیان کشور پیوست و از سال 1395 نیز به عنوان شرکت دانش بنیان صنعتی ارزیابی شد. سکاندار شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) تصریح کرد: در حال حاضر این شرکت دارای استاندارد مدیریت کیفیت ISO 9001-2015 و گواهی مجوز صادرات به اروپا CE و گواهی ISO/TC 18110 می باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اهم فعالیت های انجام شده تکوین آزمایش پارسه را بیان کرد و افزود: همانطور که می دانید توانمندی شرکتهای دانش بنیان و فناور برای خودکفایی کشور بسیار زیاد است و در مدت زمان کوتاه میتوانند به مدل توجیهی از توسعه دست یابند، بحمدالله شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه، نمونه موفقی از شرکتهایی به شمار میرود که با تولید تجهیزات فرآوری مواد غذایی و دارویی زمینه ایجاد ارزش افزوده بالا و رفع یکی از نیازهای صنعتی کشور را فراهم ساخته است و نقش کلیدی تجهیزات دانش بنیان در زمینه فرآوری محصولات دارویی، غذایی، شیمیایی و... حائز اهمیت بوده که توانسته از خروج ارز جلوگیری و برای کشور ارزآوری بالایی داشته باشد.
مهندس عطیفه اضافه کرد: بهره برداری از نخستین دستگاه فریز درایر غذایی صنعتی کشور با ظرفیت 100 کیلوگرم (IFD100) که پس از 30 ماه طراحی و ساخته شد، در شهریور ماه سال 1395 به بهره برداری رسید. مدیرعامل شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه گفت: از سال 1395 تاکنون بیش از 30 دستگاه فریزدرایر با ابعاد و ظرفیت های مختلف صنعتی، نیمه صنعتی و آزمایشگاهی برای کاربردهای مختلف غذایی و دارویی برای شرکت های مختلف داخلی طراحی، ساخته و با موفقیت به بهره برداری رسیده است ایشان در ادامه سخنان خود به طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی نخستین دستگاه فریز درایر دارویی، اشاره کرد و اذعان داشت: این دستگاه با 10 متر مربع مساحت شلف (PHS3) که در زمستان سال 1396 در شرکت فرادارو در مرکز زیست فن آوری بوعلی سینا (وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران) به بهره برداری رسید که از این دستگاه برای تولید داروهای پروبیوتیک استفاده می گردد. وی طراحی، ساخت سه دستگاه فریز درایر اقتصادی کوچک برای کاربرد تحقیقاتی و فرآوری زعفران را یادآور شد و ابراز داشت: در سال 1396 موفق به استقرار سیستم مدیریت کیفیت و دریافت گواهینامه ISO 9001 - 2015 با دامنه کاری طراحی و تولید دستگاه های فریز درایر دارویی و غذایی از مؤسسه توف نورد آلمان (RWTUV NORD) شدیم.
مهندس سیدجواد عطیفه دیگر توانمندی شرکت را مطرح کرد و گفت: از دیگر اقدامات صورت گرفته این شرکت می توان به ساخت و تحویل بیش از 15 دستگاه فریز درایر غذایی صنعتی با ظرفیت 300 کیلوگرم و 100 کیلوگرم در استان های بوشهر، تهران، خراسان جنوبی، گلستان، اردبیل،مرکزی، البرز و... جهت کاربردهای مختلف فرآوری مواد غذایی از جمله میوه جات و سبزیجات، زعفران، شیر، میگو و گوشت، غذاهای آماده جهت کوهنوردان، غذاهای حیوانات خانگی و ... به متقاضیان اشاره کرد. مدیر عامل شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه اضافه کرد: علاوه بر ساخت دستگاه هایی با کاربردهای غذایی، این شرکت در صنعت مهم دارویی کشور نقش بسزایی ایفا کرده است و از آن جایی که، دستگاه فریزدرایر پیچیده ترین و مهم ترین تجهیز خطوط دارویی می باشد، کشور را در این زمینه خودکفا کرده است و نقش مهمتر و کلیدی تری در رشد و شکوفایی صنعت دارویی در آینده ای نه چندان دور خواهد داشت. در همین راستا، طراحی و ساخت دستگاه فریز درایر واکسن با 8 متر مربع مساحت شلف برای مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی و دستگاه فریز درایر دارویی با 5 متر مربع مساحت شلف برای شرکت نانو دارو پژوهان پردیس با تمامی سیستم های مورد نیاز یک دستگاه دارویی شامل: استاپرینگ، پیزادرب، سیستم های CIP & SIP برای لیوفیلیزاسیون نانو دارو سرطانی با کلاس A و تمامی سیستم های مورد نیاز دارویی برای تولید داروهای تزریقی انسانی برای اولین بار در کشور انجام گردید و این شرکت کشور را از واردات این تجهیز استراتژیک و پیشرفته دارویی بی نیاز کرده است. هم چنین شرکت تکوین آزمایش پارسه برای اولین بار موفق به طراحی و ساخت دستگاه فریز درایر دارویی با یک متر مربع مساحت شلف برای شرکت داروسازی پسوک، شرکت اکسیر نانو سینا، شرکت فرآورده بافت ایرانیان و شرکت واریان فارمد با تمامی زیرسیستم های مورد نیاز یک دستگاه دارویی برای لیوفیلیزاسیون داروهای انسانی شده است. شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه انواع مختلفی از ظرفیت های 5، 100، 350،250 کیلوگرم دستگاه فریزدرایر را برای تولید داروهای پروبیوتیک برای شرکت های مختلف دارویی فن آوری زیستی طبیعت گرا، شرکت مایا زیست فرآیند، شرکت تک ژن زیست طراحی و ساخته است.
با وجود این که در صنعت حساس دارویی، داروسازان به راحتی به دستگاه های تولید داخل اعتماد نمی کنند و این که در اوایل شروع فعالیت این شرکت، اعتمادی به ساخت دستگاه فریزدرایر دارویی ساخت ایران نداشتند، هم اکنون می توان گفت اکثریت شرکت های دارویی به قابلیت های شرکت تکوین آزمایش پارسه پی برده اند و با جرات می توان گفت، شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه، توانایی ساخت هر نوع دستگاه فریزدرایر دارویی با ابعاد، ظرفیت ها و سیستم های مختلف را دارد و در این زمینه از نظر کیفیت و تکنولوژی کمتر از شرکت های معتبر دنیا نمی باشد و با توجه به ظرفیت های مهندسی و تکنولوژی، در صورت حمایت و ایجاد زیرساختارهای مناسب قطعا زمینه صادرات به کشورهای مختلف آسیایی و اروپایی فراهم خواهد بود.
شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه علاوه بر اینکه کلیه شرکت های دارویی متقاضی دستگاه های فریزدرایر را از واردات این تجهیز پیشرفته بی نیاز کرده است، اقدام به بازطراحی و بروزرسانی دستگاه های فریزدرایر دارویی وارداتی که پس از مدت کوتاهی کارکرد، دچار مشکل شده و به دلیل تحریم و عدم پشتیبانی شرکت های خارجی و عدم نبود تخصص در داخل از خط خارج گردیده اند، نیز کرده است که از جمله این شرکت ها می توان به شرکت سبحان انکولوژی رشت، شرکت داروسازی ثامن مشهد، موسسه واکسن و سرم سازی رازی و شرکت دارویی سیناژن اشاره کرد.
مهندس عطیفه در ادامه سخنان خود با بیان این که شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه (تاپکو) نخستین طراح و سازنده فریز درایر در ایران و خاورمیانه است، در خصوص بازدید مقامات ارشد استانی و کشوری گفت: جناب آقای دکتر ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، استاندار مرکزی و هیئت همراه در مرداد ماه سال 1397 برای افتتاح رسمی شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه واقع در شهرک صنعتی شماره یک اراک حضور یافتند و از نزدیک شاهد قابلیت های منحصر به فرد مجموعه شدند و در سال 1398 نیز جناب آقای فرخی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی به همراه برخی مدیران کل استان، در شرکت حضور یافتند و با روند تولید دستگاه های فریز درایر آشنا شدند و به خوبی می دانند که ما با کمبود فضای تولید مواجه هستیم. در حال حاضر شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه در یک واحد مستقل (کوچک) واقع در شهرک صنعتی شماره یک به تولید می پردازد که به دلیل فضای محدود، واحد دیگری در شهرک صنعتی قطب اجاره نموده است تا بتواند نیاز داخل را تأمین نماید. در صورتی که شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه یکی از واحدهای صنعتی بزرگ استان و کشور است که حداقل باید 10 هکتار زمین مستقل داشته باشد تا بتواند با تولید انبوه علاوه بر تأمین نیاز داخل، در حوزه صادرات نیز ورود پیدا کند. بنابراین ما تا به امروز در همین فضای کوچک 16 مدل مختلف دستگاه فریز درایر در تناژ مختلف تولید کردیم که در گزارش فوق عنوان گردید.
وی با بیان این که شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه یکی از 10 شرکت برتر طراح و سازنده فریز درایر دنیا است، اذعان کرد: تنها شرکت طراح و سازنده فریز درایر در خاورمیانه هستیم و تاکنون به همت این شرکت 10 مجتمع فرآوری راه اندازی شده که در صورت توسعه شرکت این میزان در آینده نه چندان دور به 1000 مجتمع تبدیل خواهد شد. مدیرعامل شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه درباره اخذ تسهیلات گفت: از صندوق نوآوری و شکوفایی برای سرمایه در گردش 4 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردیم که اکنون برای توسعه و پیشبرد اهداف مجموعه نیاز است به این واحد، سرمایه تزریق شود؛ زیرا درصددیم در یکی از شهرک های صنعتی به ساخت کارخانه بپردازیم که تحقق این امر در گروی تأمین زمین و منابع مالی است. ضمن آن که برای تأمین منابع مالی شرکت 12 میلیارد تومان پیشنهاد کردند و به بانک عامل معرفی شدیم که برای ارائه وثائق با مشکل روبرو شدیم و تاکنون موفق به دریافت آن نشده ایم.
ایشان درباره کارآفرینی شرکت اظهار کردند: در حال حاضر به طور مستقیم و غیرمستقیم برای 50 نفر شغل ایجاد کرده ایم که 35 نفر از آنان زیر چتر بیمه تأمین اجتماعی می باشند و با عملیات اجرایی طرح توسعه، زمینه اشتغال افزایش می یابد. وی قابلیت ها و مزیت های شرکت دانش بنیان تکوین آزمایش پارسه نسبت به رقبای خارجی را یادآور شد و افزود: از جمله مزیت-های مهم تولید تجهیزات را می توان به یک سال گارانتی و ده سال خدمات پس از فروش، قیمت مناسب با کیفیت بالا در سطح تکنولوژی این دستگاه ها، آموزش دقیق و حرفه ای در بهره برداری و نگهداری دستگاه در زمان راه اندازی، کوتاه بودن زمان نصب و راه اندازی و بهره برداری اولیه از دستگاه، ارائه مستندات کامل کیفی مطابق با الزامات مشتری (URS) و همچنین الزامات نظارتی، تدوین دستورالعمل های کامل و جامع نگهداری و راه اندازی، طراحی بر اساس URS و امکان تغییر در طراحی بر اساس نیاز و الزامات، استفاده از جدیدترین مکانیزم ها در سیستم های تبرید مانند اکسپنشن های الکترونیکی و سیستم کنترلی، ارائه مشاوره در انتخاب محصول به لحاظ فنی و مهندسی، امکان بازدید از خط تولید و بررسی دستگاه های مرتبط، ارائه مشاوره فرآیندی و فنی به مشتریان، امکان انجام آزمون های تحقیقاتی در حوزه های محصولات خوراکی و همچنین شرکت توانایی به روزرسانی سیستم-های برق و کنترل، خلأ، تبرید دستگاه های قدیمی را بر اساس آخرین الزامات و نیاز مشتریان ارائه می نماید. از این رو، باید تأکید نمایم که اگر شرکت فوق اندکی به لحاظ مادی و معنوی، مورد حمایت مسئولین ارشد استان قرار بگیرد، قطع به یقین می تواند در طراحی و ساخت سایر محصولات مرتبط با فریز درایر گام بردارد که این امر محقق نمی شود، مگر با همکاری و مساعدت همه جانبه مقامات ارشد استان که برای این شرکت دانش بنیان که جزو صنایع بزرگ کشور به حساب می آید، زمین مناسب در نظر بگیرند.
معرفی فریز درایر
لیوفیلیزاسیون یا فریزدرایینگ با حذف آب یا سایر حلال ها، فرآورده ها و مواد دارویی را از مایع به جامد پایدار تبدیل می کند. این کار بر اساس یک اصل ساده از فیزیک به نام تصعید انجام می شود. تصعید فرآیند انتقال ماده از حالت جامد به بخار، بدون عبور از فاز مایع میانی است. با توجه به این که این تکنیک، ماندگاری داروهای مولکول کوچک و بزرگ را افزایش میدهد، سالهاست مورد توجه تولیدکنندگان مواد دارویی قرار گرفته است.
مواد حساس به حرارت را نمی توان توسط روش های معمولی خشک کرد چرا که این مواد در اثر بالارفتن دما، فاسد می شوند و ساختار خود را از دست می-دهند. به عنوان مثال می توان به مواد دارویی، بیولوژیکی و اغلب مواد غذایی اشاره کرد. این دسته از مواد را می توان با فرآیند خشک کردن انجمادی یا فریزدرایینگ خشک کرد.
ساختار و کیفیت فرآورده های خشک کردن انجمادی در مقایسه با فرآورده های سایر روش های خشک کردن مرغوب تر است. کیفیت بیشتر محصول، افزایش زمان نگهداری، حفظ خواص مواد مانند رنگ و مزه، حفظ ساختار مواد و عدم انقباض آنها برخی مزایای این روش خشک کردن است. مهمترین ایراد این روش، هزینه های بالای عملیاتی آن به خاطر کند بودن این فرآیند، بشمار می رود، ولی به دلیل حساس بودن مواد دارویی و غذایی و تاثیر مستقیم در سلامتی انسان، این روش مطمئن ترین و در بیشتر موارد، روش بدون جایگزین بشمار می رود.
در این روش خشک کردن، ابتدا رطوبت موجود در مواد روی سینی ها یا داخل ویال ها منجمد می شوند. سپس تحت شرایط کنترل شده رطوبت منجمدشده، تصعید و وارد محفظه خشک کن می شود و از آنجا به کندانسور یا همان تله بخار رفته و روی سطوح کندانسور بصورت یخ یا برفک به تله می افتد. دستگاه فریزدرایر یکی از مهم ترین تجهیزات تولید دارو و هم چنین فرآوری محصولات غذایی با ارزش افزوده بالا می باشد و به دلیل، پیچیدگی ها و طراحی و ساخت مشکل و پر هزینه آن، چند کشور محدود توانایی طراحی و ساخت این دستگاه را دارند و به همین دلیل جز دستگاه های تحریمی برای ایران نیز می-باشد.
از جمله مزایا و نوآوری های فرآیند فریزدرایینگ را می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به علت پایین بودن دما در این فرآیند، آسیبی که در اثر دمای بالا که در روش های دیگر اتفاق می افتد، به شدت کاهش می یابد.
- حفظ خوب طعم، مزه و رنگ نمونه
- حفظ مواد معدنی موجود در نمونه
- انقباض کم محصول و حفظ ساختار فیزیکی و ظاهری نمونه
- به علت ساختار متخلخل محصول بدست آمده از این روش، آب دار کردن مجدد نمونه به راحتی انجام می شود و در نتیجه محصول نهایی بدست آمده به نمونه اولیه آن شباهت بسیاری دارد. این ویژگی بخصوص در مورد مواد دارویی مثل واکسن ها، جهت حفظ ساختار مواد و خصوصیات بیولوژیکی آنها بسیار مهم است.
- محصول نسبت به جذب رطوبت بسیار مستعد می باشد ولی اگر طوری بسته بندی شود که اجازه نفوذ رطوبت درون آن داده نشود، زمان نگهداری و ماندگاری محصول بالاست.